//
you're reading...
долни инсинуации

пипи успява

Успехът е ежедневие.

Неуспехът също.

Но това не е моята тема.

Привлече ме тази за връзката между Пипи и успеха.

И реших и аз да се изкажа, но няма да пиша до lyd. Да не се излагаме пред чужденците, така да се каже.

Какво значи да успееш?

Да успееш, значи да победиш нещо и/или някого. Въпросът е какво и/или кого?

Май е само „кого”.

Хич никой друг да не е замесен, поне ти участваш. Значи винаги има „кого”. А „някой” идва пред „нещо” – по подразбиране и по статистика. Значи „какво” е второстепенен въпрос. Подробност. Конкретика. Но щом ти винаги участваш, излиза, че няма дори въпрос „кого”. Защото „аз” е винаги пръв пред „той”, „те”, „тя” и другите местоимения. (Ако това не е вярно, то за чий успех говорим?).

Ясно е кой е „кого” – ти самият.

Така, че ето кого побеждаваш в няколко конкретни случая:

3+1 вида успех

В добрия случай – побеждаваш само себе си.

В екшъна – лошите.

В кофти случая – другарчетата, които, горките, и те се стремят към твоя успех.

В най-лошия (и, за щастие, изолиран) случай – най-близките.

Първите три се ядват, в низходящ ред, а последното си е гадост, но все едно – нали е в изолация.

Отклонение

Елементарно, Уотсън.

Да, ама, логиката е коварна материя.

Айде сега обратно: Щом побеждаваш себе си, то победител ли си наистина. И въобще, кой печели? Чий е успехът? Може да се приеме, че си всъщност победен. Неуспял. И с какви ресурси се самопобеждаваш? Като барон Мюнхаузен се издърпваш сам за косата? Едва ли.

Ако приемем, че не можеш да се победиш сам, но все пак някак си успял, и не си господин барона, значи някаква външна сила ти е помогнала. Тогава значи е нужно да помолиш за помощ. Конкретна – действия, дедлайни.

И, явно, ще ти се помогне. И тогава ще успееш.

И така нататък.

С две думи, май няма универсална тайна на успеха. И вероятно точно затова темата се казва „моята” тайна на успеха. Демек, нещо много лично и … конкретно. И  много американско. Макар да не оспорвам, че добрият пример може да послужи на някого.

Може и да може.

И понеже беше намесена Пипи, и аз като Станислав Точев не мога да се дистанцирам.

Какво прави Пипи?

Ежедневно успява. Щом тя може, значи и ти можеш, нали така. Това, според мен, е така.

1-ва хрумка: А, всъщност, може ли Пипи?

Разбира се. Кой би могъл да оспори нейното превъзходство над всички останали в създадената за нея вселена? Не и аз. Тя е моят фаворит там и тук, ако я срещна. И твоят и техният. Нашият герой.

2-ра хрумка: Ама, Пипи ни води с осем обиколки …

Пипи няма как да не печели. Тя има най-малко три точки в бекграунда си, които й позволяват да скъса челната група поне с осем обиколки. Тя е много по-напред от нас, бедните гаврошовци. Шмрък.

1-во. Тя е самостоятелна, независима, взима решенията си сама.

2-ро. Тя има финансови ресурси. Цял куфар със златни парички, които често са предпоставка за успех. Не се притеснява за оцеляването си – айде така да го кажем.

3-то. Тя притежава изумителна физическа сила. Може да вдига цели коне. И това ако не е неравен старт… Много помага за нейните ежедневни успехи.

3-та хрумка: Това не е най-важното.

Тези три фактора всъщност не са най-важните за нейния успех. Тя въобще не печели заради тях. Тя е победител винаги, първо, защото знае кои победи си струват.

1. Побеждава сама себе си. Когато се оказва, че на тавана няма призраци, тя обещава на уплашените Томи и Аника да сплеска носа на този, който ги е излъгал за това. „Но това беше ти, Пипи.” – напомнят й те. И тогава тя сама се удря силно по носа. И начинът, по който се строява сама за лягане – пълен дзен. Успех от най-чиста проба.

2. Побеждава лошите. Хулиганите, крадците, акулите и всички, които тормозят другите нямат шанс при нея. Обаче, тя добре разбира разликата между лошо поведение, лош човек и естествено гладна акула. Какво прави тя?

– Уплашва децата-хулигани до смърт. Така им показва как биха се чувствали те на мястото на обиждания от тях. И че силата не винаги кара влака. Винаги може да изскочи някой по-силен. Уместно.

– Държи се мило и приятелски с крадците. Те са пристрастени и, следователно, вече болни. Затова тя им показва как би могъл да тече живота извън тяхната тясна вселена – когато пипаш огъня боли, но иначе цари полка и великодушие. Добър опит.

– На остров Корекоредут, след като изгонва акулата тя се разплаква. Момо (ли беше?) я пита: „Ти плаче, защото Томи почти изяден?”, а тя отговаря: „Аз плаче, защото горкото малко акула няма какво закусва”. Тук успехът май почва леко да нагарча.

3. Побеждава другарчетата – тези, които се състезават за „Уау!!!” място. Случката с цирка е култов пример. Там тя донякъде удовлетворява егото си, показвайки изумителната си сила; но пък така я опознаваме. Ако не ни покаже някой и друг цирков номер, ние, с присъщия си цинизъм, не бихме могли да й се възхитим толкова. Щеше да ни дойде като Тимур и неговата команда. Обаче тя е куул, и затова ние я героизираме. Оцеляване в материалния свят.

4. Спира дотук. Когато шхуната на баща й отплава, тя иска да замине с него. Това е най-съкровената й мечта. Но би ли оставила тя съкрушените Томи и Аника? Би ли ги накарала да стоят и да въздишат за това, че я няма, и да си мислят, колко важно е това за нея, и как нямат право да я спират, и пак за това, колко им липсва? Аз не мисля. Не и тя. Тя нямаше да победи най-близките си.

Тя е победител винаги, най-вече защото е великодушна.

Тя е победител винаги, най-вече защото знае какво търси.

Помните ли, когато тръгнаха да търсят спунк? Обикаляха къде ли не и намериха само куп безполезни наглед неща. Но когато се върнаха във Вила Вилекула, на пътеката, Пипи намери малък бръмбар.

– Мъничък спунк, ето къде си бил през цялото време. – каза тя, или нещо такова*.

Цялата вселена е съгласна с нея. И, както каза Приятелката ми – тя е съгласна с Вселената.

Тя е победител винаги, най-вече защото винаги има ясна цел.

А когато трябва да реагира на момента, реакциите й са абсолютни. Тя знае какво иска, но и знае какво да иска.

Кое дърво би отказало на някой като нея да роди лимонада?

*За последно четох тази книга преди 5 години и не знам дали фактологията не куца. Обаче, това също е без значение.

**Леле. Трябваше да ги пиша повърхностни и смешни, а това се получи повърхностно и сериозно. Но нищо, нека стои. Неудовлетворението също може да бъде силен мотив.

Advertisements

Коментари

10 thoughts on “пипи успява

 1. включвам те без позволение… ако протестираш, обади се на мейла или в коментар и ще те изключа 🙂

  Posted by ycnex | юни 15, 2007, 08:39
 2. малко ме е страх да вметна каквото и да било, защото мислите ти са течни като гледам и може да ги разплискам. а пък днес съм с онази рокля по която остават петна от вода..
  Казват че успехът за всички е различен – едни искат яхта, други къшей хляб (тва малко прекалено поетично ми дойде ама нейсе). провалът обаче за всеки бил едно и също – да не постигнеш това, което искаш.
  не знам дали помогнах с това.
  прииска ми се да го споделя 1. защото не е моя мисъл и ако почнеш да я плюеш винаги мога да кажа ‘аз съм само посредник!’
  2. защото каквото й да кажа след това което ти си написала все ще изглежда подредено 🙂

  не по темата но все пак: не те ли е срам тва пост-ище да го слагаш в категорията малки странни постчета. и аз виждам, че му е тясно там!

  Posted by a-tipova | юни 15, 2007, 10:22
 3. „Малки странни постчета“ е идеално място за такъв малък странен пост 🙂

  Posted by Станислав Точев | юни 15, 2007, 12:03
 4. Доста неумел опит за репортаж с елементи на разсъждения.Така не скриваш желанието и амбицията си синът ти да успее. Опитай по – дружелюбно и по – задълбочено. Въпреки това дано да сте успели, защото ние успяхме и сме щастливи. Шест месеца упорит труд и малко време за игри, но сега удоволетворението е голямо.

  Posted by Златина Гочева | юни 24, 2007, 11:31
 5. Ама защо желанието и амбицията синът ти да успее трябва да се крият? нещо не схващам..

  Posted by a-tipova | юни 24, 2007, 15:33
 6. И аз…
  Макар, че виждам, че Златина е недостижимо компетентна по темата „желания и амбиции“. Естествено, че исках детето ми да успее. И не разбирам как твоят коментар, скъпа Златина, е попаднал тук, при Пипи, но нищо.
  Относно съвета ти: Не мога дружелюбно и задълбочено като теб.
  Впрочем, като казваш „ние успяхме“, какво имаш предвид? Много въпроси станаха, но не се чувствай длъжна да ми отговаряш. По-добре заведи детето някъде да си поиграе малко.

  Posted by marsian | юни 24, 2007, 23:50
 7. Не разбирам!
  Изпитът беше на 22-ри. Коментарите са от 15-ти?! Отправената от мен „критика“ от вчера я няма. Както и да е – очевидно това е някакъв частен клуб, така че (както казало циганчето) „Аз отлитам…“.

  Posted by tribiri | юни 26, 2007, 09:32
 8. хмм… по някаква причина коментари, които явно са за математичетата попадат тук. опитвам се да отстраня повредата.
  tribiri, на теб ти писах мейл по повода, дано да мине покрай спам-филтъра. влез от другаде в поста и ще видиш коментара си там.

  Posted by marsian | юни 26, 2007, 10:49
 9. Super e, za6to nikoi ne komentira pipi. Az sum 4ela knigata 8 puti i se nadqvam da mi ostava jivot za pone o6te tolkova. I prez tova vreme da popadam ponqkoga na drugi, usetili neinata genialnost…i toplota…i koito q obi4at tolkova, 4e suvsem pravilno si citirat faktite, dori kogato se bezpokoqt, 4e e minalo tvurde mnogo vreme ottogava.
  Ina4e za uspeha ne znam – ne znam dali pipi uspqva za6toto vinagi znae kakvo iska i dali e hubavo da znae6 vinagi – no sigurno e taka. A za momenta s akulata vinagi sum si mislela, 4e pipi tam naro4no kazva taka, za da prikrie po sme6en na4in pritesnenieto si imenno za tomi – predi tova go pregru6ta…mnogo e trogatelno. Sorry za latinicata, useshtam se 4ak sega.

  Posted by len | юни 26, 2007, 13:54
 10. За случая с акулата си права. Проверих, защото моята Приятелка, която не я беше чела вчера си я купи. Пипи се опитва да скрие, че се е уплашила за Томи.
  Обаче, нали знаеш как е с рабора на литературно произведение. Вадиш от девет кладенеца вода, за да си докажеш тезата;-)) И аз много много харесвам Пипи.

  Posted by marsian | юни 26, 2007, 14:18

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: