//
you're reading...
книгите и аз

какво си записа чистачката мод

5811.jpg

Записките на чистачката Мод е една от странните книги, които четох напоследък. Mоже да ти изчисти мозъка откъм всякакви мисли, вредни и полезни, както и да го напълни с тях, ако старата машинка още работи.

Тийзърът твърди, че е написана в повечето известни литературни жанрове и аз първоначално се посмях малко на това, но когато затворих последната страница, осъзнах, че авторът му е прав поне колкото кулата в Пиза. Може и да не е съвсем, но няма как да се изправи повече. Така, че го подпирам в тази му теза.

Книгата е много забавна, и дори е увлекателна, макар, че т.нар. сюжет криволичи до пълно завиване на свят, да не говорим, че на моменти се къса съвсем и отлита някъде в собственото си небе, което е лилаво, например.

Когато й свикнеш, Записките на чистачката Мод е дори смешна, особено откъм гениалните прозрения на самата Мод, надлежно записани и прошнуровани. Мариан Пала, чието останало творчество нямам честта да познавам си играе безогледно с идеята за писането като такова, като на моменти намесва в този процес дори и собствената си героиня, която всъщност списва книга за собствените му герои.

Въпросните основни герои са Кърт и Матей, двама много близки приятели – кристално малоумни и изненадващо прозорливи, скучни и забавни, безчувствени и великодушни, едновременно селски гангстери и градски каубои, неудачници и невъзможни късметлии. В първата част двамата правят едно абсурдно пътуване, за да спечелят огромно богатство чрез хвърляне на скапани ябълки през един точно определен прозорец. Както и да ви звучи предходното, историята е поучителна от социална, историческа и философска гледна точка, макар, че няма големи мигащи табели с ясни указания в тази посока, сори.

Това, което най-много забавляваше мен е съвместното писане на края. То започва откъм средата на разказа и представлява рядко забавна надпревара на интереси, стремеж към себеизразяване и към най-обикновено, просто човешко щастие. И понеже Кърт и Матей ама никак не харесаха първите версии на Мод за край, в последна сметка си докараха на главата още куп, хм, пикарескни, абсурдни и кристално нонсенс приключения.

И така в съавторство с Мод, Кърт и Матей, и една друга личност – хипотетична или не, чиито прищевки отклоняват повествованието му в абсурдни посоки, Мариан Пала го докара накрая снайперистки точно до под кривата круша.

Изненадващото е, че въпросният край, макар и наистина забележително тъп – мнение, което споделяме с Кърт и Мариан Пала, е точно на мястото си. Може първоначално да е леко разочароващ за малформираните ни от от насапунисани истории и липса на време тиквички, но после свикваш.

6/10 за интензивност и 8/10 за послевкус.

Advertisements

Коментари

8 thoughts on “какво си записа чистачката мод

 1. Значи казваш – струва си да я чета. Защото аз стигнах до към 40тата страница и се отказах поради усещането за безсмислени глупости, което ми навява 😦

  Posted by pippi | октомври 22, 2007, 13:14
 2. усещането ти е основателно, но като почитателка на пипи сигурно най-добре знаеш, че спунковете чакат на най-неочаквани места. друг е въпросът какъв е смисълът от тях 😉
  аз я дочетох.

  Posted by marsian | октомври 22, 2007, 13:17
 3. чакай, сетих се! ако ти харесват илюстрациите, значи може да ти хареса и книгата. мисля, че са рядко адекватни на текста. 🙂

  Posted by marsian | октомври 22, 2007, 13:23
 4. Добре, зариби ме 😉 Ще я дочета!

  Posted by pippi | октомври 22, 2007, 15:30
 5. аз се чудех дали да го чета това.
  сега се чудя дали постът ти не е по-забавен от самата книга;)))

  Posted by forevercarrieon | октомври 26, 2007, 17:20
 6. 🙂 по-кратък е. това е недостатък, когато ти е забавно. благодаря 😉

  Posted by marsian | октомври 26, 2007, 18:14
 7. ух, и това ми стана много интересно. Обаче Пала не е превеждан на немски, установих след кратко разследване. хм…

  Posted by mislidumi | януари 16, 2008, 19:25

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: ама защо не чета? « радио марс - април 21, 2011

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: