//
you're reading...
безстопанствени

Ода за градския транспорт или „DB – uber alles!“

Както знаете, немците са открили градския транспорт. Както, впрочем, и междуградския. Не е новина, но всеки път като се сетя и ми се доплаква от умиление. Това е една система, която работи толкова близо до безотказното, колкото е възможно за такава, все пак управлявана и от хора. Красота.

img_4844_db.jpg 

Горното онагледяване е един малък светъл пример за това как работи. 

Кацаш, значи, на някое немско летище, тръгваш кротко, следвайки табелките за Deutsche Bahn (DB) и оттам се качваш на първия влак* за Hauptbahnhof (Hbf). Демек, местната Централна гара.

На Hbf питаш за нужната ти посока първия, ама най-първия униформен, когото срещнеш. Всякаква униформа ти върши работа, но не се хвърляй на морски пехотинци в отпуска, все пак. На какъвто и език да попиташ все ще схване, че искаш информация от типа „как мишката да докопа сиренцето…”. Ако езиковите ви познания не съвпадат, ще те хване грижовно за ръчичка и ще те заведе до гишето за информация. Пробвано е многократно. 

Там само трябва да посочиш място. Може да е Париж или съседен квартал или някое близко село или далечен град. Всякакъв адрес ще ти свърши работа, но ако имаш точен – удоволствието е най-пълно.

Има и друго. Човекът зад гишето не отива на работа, за да скучае, а за да си върши работата. Той също е вид робосапиенс, но от по-усъвършенстваните модели. Усмихва се учтиво през цялото време и знае, че му плащат, за да ти бъде полезен. Затова, дори да не те разбира – се старае, не ти губи времето и самият той пръв ще потърси помощ, ако не може да ти помогне сам. Дори и да се напъваш, трудно можеш да се почувстваш като неориентиран глупак, напротив – ти си клиент, гражданин, който се нуждае от определена услуга и я получава, точка.

Просто ти дават разпечатка на маршрута. Начална дестинация, крайна дестинация, перон, вид и номер на твойто возило. И най-вече точно до минута време, за което изминаваш всеки отрязък от пътя, включително и пешеходната част (3 мин.). За всеки случай ти дават и карта на градския транспорт. Не очаквай закъснения. Всички релсови ПС са точни, включително и най-обикновените градски трамваи, за които си има надлежно разписание. Ако ти закъснееш, не се тормози. Следващият влак ще дойде скоро, само ще трябва да уточниш новия тайминг. Докато пътуваш, си информиран постоянно. Всяка спирка се обявява, отделно от големите надписи**.

Дори не е нужно да уточняваш как искаш да стигнеш. По презумпция ти дават маршрут с най-добър баланс бързина-цена-удобство. Ако държиш повече на някое от тези, можеш да си кажеш.  

Ееех, мечти!

––––––––- 
* Имам предвид релсово превозно средство. Забележително е как в градската среда една и съща мотриса може да играе влак, метро, трамвай и накрая пак да излезе от града и да те закара до близкото село.

** Все пак, веднъж системата с обявяването се беше счупила в един трамвай. Автоматичният глас съобщаваше различни спирки от тези, които виждахме да пише отвън. Хората наоколо се хилеха на всяко включване, а ние се въртяхме и ослушвахме объркано. Но една дама, като забеляза, посочи табелката с името отвън и вдигна палец. Демек, гледайте там, не слушайте.

*** Така че, Ники, като ходиш на CeBit, можеш да си вземеш готин хотел в някой друг голям град наблизо, където няма панаир и да си пътуваш най-щастливо с ICE-то до Хановер всеки ден. ICE е влак-стрела, пътува на всеки час, удобен е, и дори имаше вагони за пушачи доскоро, но сега не знам какво е станало след новия закон. Мда.

Advertisements

Коментари

11 thoughts on “Ода за градския транспорт или „DB – uber alles!“

 1. Току-що се връщам от Германия и съм 100% съгласен с теб. Отнася се и за Lufthansa и за Deutsche Bahn

  Posted by Стойчо | януари 21, 2008, 21:19
 2. :-), марсианке, ако те чуят от Deutsche Bahn веднага ще те вземат на работа. Иначе повечето тук редовно пътуващи са изкючително недоволни от услугите на ДБ. Но това е вероятно, щото не са пътували с българските железници. Това за упътването е вярно – у нас не оставяме човека неупътен. Приятно ми е да чета такова похвално четиво, знам на кого да го разкажа 🙂

  Posted by mislidumi | януари 21, 2008, 22:22
 3. Ако искаш да направиш точна преценка за дадено време, заинтересувай се от какво са се оплаквали хората тогава. (това комбинирано и за тук, и при големия шоколадов… 🙂 )

  Posted by Графът | януари 22, 2008, 02:17
 4. значи и във виена ще ти хареса. почти не намерих разлики с това, което описа

  Posted by vladie | януари 22, 2008, 11:04
 5. На мен веднъж ми се случи да пътувам до Холандия с влак и наистина беше най-добре във влаковете на DB. Да не говорим какви прекрасни чакални имат – прекарах няколко часа в уютно помещение, където имаше телевизия, интернет (не че имах лаптоп де 😉 ), вестници, безплатни чай и кафе. Къде ти такова нещо по нашите ширини 😉

  Posted by pippi | януари 22, 2008, 11:29
 6. йее, вярно е че са най-добрите, които съм срещала! седмица по-рано ми разпечатаха трите прекачвания, написаха ми на ръка от къде да ида да си търся автобуса за летището като сляза от влака и колко ще се возя с тоя автобус. само не бяха забелязали, че влака спира на летището, та добре, че не бях от тия дето много се чудят сега да изляза ли от плана или да си карам по него;

  Posted by ии | януари 22, 2008, 16:46
 7. пропуснал съм возенето с влакченца (бил съм с кола в de), затова е трудно да коментирам, но звучи добре.
  дисциплината, пословична за немците, е абсолютно непозната из нашите ширини. мисля си, ако се глобяваме на всяко кръстовище ще има ли резултат, ще станем ли „точни“. не ми се случва често да ползвам скгт, но от раз установих, че и светлинните табла подвеждат. май нищо не можем да постигнем сами. по-лошо е, че не желаем и да ни учат.

  Posted by bronco | януари 23, 2008, 01:19
 8. bronco, това е именно въпросът. как става така, аджеба, че там може, а тука – не? не споделям никакви възледи от рода „ние сме по-тъпи, ние сме индивидуалисти, ние не можем, нас ни управляват тъпаци (ехооооо, кой ги избира?), ние нямаме такъв ген….“, и така нататък. та, въпросът е, защо не може днес?

  Posted by marsian | януари 23, 2008, 02:46
 9. @Графът: На място, както винаги, Ваше Благородие. И все пак, обществата се развиват. Понякога адски бързо, както е станало, например, с България по едно време преди .. ъххггрхх.. 9-ти. И както, уви, става с Германия в момента, ама наобратно (без връзка – все още – с DB).
  @ vladie: Ще се радвам – колкото повече, толкова повече.
  @ pippi: Ей, това не го знаех! Май не ми се е налагало да чакам досега, но звучи супер.
  @ ии: Точно така, не бива да се пре-предоверяваме на робосапиенса, колкото и да е лъскав.
  🙂

  Posted by marsian | януари 23, 2008, 03:30
 10. 7 години съм живял в Германия и потвърждавам с ръка на сърцето: да, всичко казано, е вярно.

  А немците ни викат Chaoten. Трудна за превеждане дума, но бихме могли да я преведем описателно като „хора на хаоса“. Щом не можем да оправим транспорта в малката си страница (за останалото да не говорим), какво друго да си мислят хората за нас?…

  Posted by Апостол Апостолов | януари 23, 2008, 19:01
 11. Драга marsian, точно така е. Затова понякога е трудно за потомците да се ориентирват (ако не са специалисти историци).
  Дреболии понякога са много по-ефективни помощници за ориентиране. Оплакване от лоши интернет-провайдери и оплакване от липса на катран за смазване колелата на каруцата сами по себе си вече заместват доста страници литература. 🙂 Например, няма нужда от статистика, ако иска човек да разбере общото жизнено ниво – достатъчно е да се загледа няколко часа в зъбите на минувачите…

  Posted by Графът | януари 25, 2008, 15:12

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: