//
you're reading...
книгите и аз

пощата, най-сетне!

Както недвусмислено заявих, отказвам да робувам на вузевото мърляво книгоиздаване. Затова моята мила Блогиня ми подари липсващите* терипратчетови книги в оригинал, със следната бележка:

If you can read what I have written, you can read what he has written. Be brave (bold & beautiful).

Така, че въоръжена с дързост и хамак, най-сетне с огромно удоволствие прочетох Going Postal, ура! Английският въобще не се оказа труден, напротив, макар че със сигурност са ми убягнали някои от толкова любимите ми терипратчетски словесни каламбури. И макар, че съм обратното на експерт, ще се доверя на настойчивия си инстинкт, и ще споделя нещо неочаквано приятно – българските преводи са всъщност доста добри. Обаче, край! Вузевите загубиха един от най-добрите си клиенти, хак им е, мърлячи. А аз съм доволна като куче във фабрика за кокали.

Само ще кажа какво пише в началото, за да е ясно – на тези, на които им е ясно и без това.

В килията на Moist (забележете!) von Lipwig кипи трескава дейност – човекът трябва да бъде обесен тази сутрин, но, разбира се, няма това желание и интензивно копае пътя към свободата си с помощта на една лъжица. Странно, успява да откърти един голям камък от стената, но зад него за свой ужас открива още един. С видимо здрав хоросан, а пред него блести и още една, нова лъжица. Междувременно, надзирателите стоят на вратата и ръкопляскат. От тях вбесеният Mr. Lipwig разбира, че Патрицият на Анкх-Морпорк, Лорд Ветинари е заповядал на всеки осъден на смърт затворник да се предоставя…“prospect of freedom”.

‘Freedom? But there is a damn great stone through there!’

‘Yes, there is that, sir. There is that’, said the warder. ‘It’s a prospect you see. Not actual free freedom as such…’

Изобщо Патрицият, който наред със Смърт и комплектът вещици ми е любим герой, в тази книга участва твърде активно, за моя радост и възхищение. Иначе, постоянно присъстващите, всъщност отсъстват, освен зомбито адвокат Mr. Slant (забравих му преводното име), Ректорът – г-н Муструм Ридкъли, този титан на мениджмънта, горкият Пондър Стибънс и, разбира се Смърт, който винаги наминава.

Самият главен герой, както винаги, е отгледан с искрена любов и внимание от Автора си и лесно ме влюби и мен. Което е твърде радостно, предвид факта, че в Making Money, пак той е в центъра на събитията.

Лошият пак беше победен завинаги, но по супер адекватния терипратчетовски начин – с неговите си лични камъни, по неговата глава. Справедливо и поучително, както трябва да бъде в една правилна вселена, нали така?

А какво повече му трябва на човека-читател? Искреност и измислици, цинизъм и наивност, любов и смърт и, най-вече, много фън, много.

Кефф!

А пък концерта на Металика бил ня’къв връх!

–––––––

* Тоест, само Going Postal и Making Money, обаче ще си поръчам и Thud!.

Advertisements

Коментари

3 thoughts on “пощата, най-сетне!

 1. Thud е също така възхитителна, Making Money не съм чел. А тия хора що не превеждат, а ? Мисля че трябва да бъдат подведени под отговорност за приказен геноцид… Така не се живее !

  Ех, концерт на Металика – пак изтървах..

  Posted by Nikola | юли 26, 2008, 06:30
 2. Не знам защо не превеждат, по-лошото е, че се отнасят с противно безхаберие към феновете. Престъпен замисъл за масово обезтерипратчетяване и приказен геноцид, точно така.
  Затова, „учете английски, деца!“ :-))))

  бтв: мога да погледна и да ти кажа как свършва Making Money, ако ми кажеш как свършва Thud ;-D

  Posted by marsian | юли 26, 2008, 10:04
 3. http://alvinbg.blogspot.com/2009/02/blog-post.html
  а това прави моето заглавие обществено адекватно :))

  Posted by marsian | февруари 12, 2009, 11:27

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: