//
you're reading...
градински хроники

Градинският вятър

Август е вятърничав месец.

 

Градинският вятър, който в юни и юли прави само кратки набези – понякога разрушителни, но не и тази година* – идва и се настанява. Разпъва хвърчилата, тентите и чадърите, зарежда сърфовете в бойна готовност, отваря кайтовете и пуска надуваемите си играчки да подскачат по плажа.

 

Чете ми книгата, истерично прелиствайки страниците – напред, назад, напред, назад – като някакъв отчаян студент, прозрял в последния момент огромните си пропуски по изпита утре. Пропуските, като такива, в природата никога не се губят – остават, все още натрупани щастливо в пластмасови бутилки от бира**, пластмасови чашки, евтини фасове и разкъсани, леко ферментирали остатъци от разпиляно време. А четейки, шепне, нарежда и съска в ухото ми – споделя нещо, но уви, нищичко не му разбирам.

 

Няма комари и никаква летяща гад, когато дойде Градинският вятър. Ей това му признавам – не търпи никаква тормозлива конкуренция. Знае, че сам по себе си е достатъчен да те разтревожи, изтощи и изнерви. И го прави професионално и методично, но не и злобно, защото накрая свикваш и го приемаш – както всеки съсед. Добър, лош – твой си е. Нанесъл се е вече и само малко толерантност е необходима, за да съжителствате в мир.

 

Градинският вятър е като Уникалната жена. Той няма да ти се мотае в краката, нито ще позволи ти да се мотаеш. Ще те накара да се замислиш, докато го кълнеш, мислено. Ще си мисли, че е прав за всичко, но ти ще му позволиш да минава през теб. Ще ходи навсякъде, ще вижда всичко и ще го стовари пред теб, но и от теб ще вземе.

 

Но най-вече***:

 

Той вълнува морето и донася чуждите боклуци пред прага ти, вие и пърпори, шляе се и ти прави номера – ту ще затихне и ще кротне, ту пак ще се развихри. Градинският вятър ще ти разроши косата и ще ти разлее напитките, ще ти вдигне хавайката дори, докато си лежиш, ще те посипе с пясък и ще те захлупи с пенливия прибой. Ще ти разпилее скрабълските пулчета, ще изтормози кучето ти и ще превъзбуди децата ти. Ще ти довее приятели, ще… и пак ще ги отвее.

Ще направи всичко, за да ти припомни, че животът е движение. Че не си медуза, по дяволите.

 

 

 

 

 

* Засега. Макар, че сезонът на бурите отмина…

** 15 минути за уборка на 30х30 метра, колеги от първа линия. Трябва само един голям плик за боклуците и един по-малък за дясната ръка. Ние сме авангардът, нали така.

*** Най-вече Градинският вятър е важен за Градинските сърфисти и кайтисти. Той е техният хляб, въздух и вода. Не непременно в същия ред.

Advertisements

Коментари

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: