//
you're reading...
градински хроники, home-made nonsense

Лъвове и камили

 

 

 

 

Истински лъвове на Градина, разбира се, няма. Но има едни истински камили, които плажуват на Липите до Синеморец.

 

Ексдарк Лорд, който ми прати снимките, смята, че това е много добър знак за развитието на черноморския туризъм, говори за сериозно разширяване на пазара и открива нови неподозирани хоризонти*. Може хуманоидните туристи да намаляват, но това не бива да спира прогреса. Лично аз, на този етап мога да кажа, че се радвам на една такава камилска перспектива. Харесвам руснаците, както и германците, и дори англичаните харесвам, но камилите имат няколко основни преимущества като туристи. Спокойни са, не крещят, не бият децата ти**, биха давали по-големи бакшиши*** (ако им позволяваха джобни, което явно е въпрос на време) и, като цяло, оставят след себе си само екологични отпадъци. И плюят само когато ги предизвикаш.

 

От друга страна, на Градина няма нито руснаци, нито камили. Това, разбира се, не прави Градинската фауна по-бедна откъм интересни видове.

 

Например, местната адаптирана версия на лъвски прайд е група, вероятно фамилно свързана, от трима-четирима мъже, три-четири жени и няколко деца. Появяват се всеки ден към 9:30 на плажа, разпъват се сравнително бързо, като това е единственият момент, в който се чуват гласовете на жените, подвикващи след някое нетърпеливо или пречкащо се дете. Тъй като нетърпеливите деца в природата нямат навика да спират да вилнеят само от подвикванията на жените, се намесва Водачът на Прайда – висок, здрав мъж, с плътен мякащ рев:

– ЕЕЕЕЙ! Я, ела тука бе! Какво ти се каза на тебе, бе, а?!! Ш’ти счупя черепа най-накрая, аз на тебе! Ааааама, лайно омотано!!

След тези мъдри напътствия и още малко суетене всичко е разтворено, опънато и подредено за плаж.

 

През цялото време на плажуването Водачът на Прайда стои изправен, с ръце на кръста, раменете леко приведени, с гръб към морето и командва. Изпълнява и ролята на вратар, като вратата е границата на мокрия пясък, а топките са децата****. Той зорко следи всичките си подопечни, наставлява ги високо и ясно, и само отвреме-навреме някое от хлапетата му се удря в ръката, ама лекичко. Понякога ги пуска във водата, като в този случай отново стои изправен и с гръб към хоризонта, ама нагазил до колене, да кажем. Отделно, може да бъде наблюдаван гушнал едно дете с едната ръка и влачещ друго извън водата.

Другите мъже са безгласни. Има само един Претендент, – по-висок, по-снажен и по-млад от Водача – който току се изправя до него (ако щете вярвайте, винаги под 90 градуса, никога с лице или до него), несъзнателно изтъквайки по-високия си ръст и неосъществените си претенции. Мен ако пита, има още много, много хляб да изяде.

 

 

* Според Ексдарк Лорд, това са любимите камили на богат арабски шейх, който в пристъп на авантюризъм е решил да ги повери на грижите на местните туроператори. Това оптимистично твърдение  се дължи на естествената еуфория, която настъпва след края на всеки мрачен период и е разбираемо. А всъщност, камилите просто са позвънили тук-там и са избрали най-добрата оферта – пустинен плаж. Това, че плажът вече не е пустинен не е по тяхна вина – те просто пътуват по-бавно. Примерно, 10-15 години.

 

** Бях ням свидетел как руска тетка с вид на хипопотам-албинос се нахвърли върху седемгодишното дете на Уникалната и Идеалния, защото ударило нейното с надуваем меч. С това сложи край на мирната руско-българска война, която дечицата разиграваха до този момент и за малко да я превърне в истински кървав международен конфликт.

 

*** По-големи от тези, които дава който и да е чужденец. Макар че, за американците се говорят добри неща в някои среди. При тях задължителните бакшиши били солидни и тук някак си карат по инерция. Сега не ми скачайте заради това твърдение – ясно е, че братската американска страна е голяма, голяма и се радва на разнообразни нрави и бакшиши.

 

**** Всъщност, мъжките лъвове в реалните прайдове, никога не са били снимани да се занимават с малките, нито да проявяват каквато и да е активност, докато си почиват, но въпреки това…

 

Advertisements

Коментари

One thought on “Лъвове и камили

  1. поклон доземи!
    такъв репортаж не бех чел от времето, кога правех корекции на библията

    Posted by batpep | август 15, 2008, 14:31

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: