//
you're reading...
безстопанствени

Козина, или Даян и Телевизията

 

 

 

На Градина телевизията не ми липсваше цели два месеца, освен веднъж, в една нощ. Но приятелите са за това – тогава Уникалната Жена ме зареди с филми, като за 3 дена, които дори не можах да изгледам, макар че се опитах, наистина. Още докато пътувах към София взех твърдо решение да гледам телевизия цяла седмица. Ей така, за всеки случай, ако вземе да се окаже, че съм абстинирала без да знам и в пропуснатото време съм започнала да се повреждам.

 

Сами разбирате, че няма какво да се каже повече по въпроса за телевизията. Освен, че се радвам, че има канали като Cinemax. Гледах „Козина. Въображаемият портрет на Даян Арбъс”.

 

Някои филми са трудни за гледане, както някои книги са трудни за четене и някои хора са трудни за общуване. Някои от тези случаи си струват усилието, обаче. Далеч не всички, затова е по-удобно да се придържаме към лесното – в лицето на телевизията. А след време, се оказва, че сме загубили мускулатурата, така да се каже, необходима да издържим на гореспоменатото усилие. И така, след още време, ставаме все по-тъжни и отпуснати. И не си взимаме нищо трудно от видеотеката, арена или книжарницата, да не говорим за трудните срещи. Що се отнася до филмите, Cinemax е компромисно решение, макар че дори и то работи само ако още не си загубил тренинг.  „Козина” е пример за това. Нямаше да го гледам ако не беше по телевизията, вече неотменимо „пуснат”.

 

Гледах първата половина преди няколко дни, но ми излезе друг ангажимент и зарязах. Тази вечер видях, че „продължава” и осъзнах, че съм мислила за този филм през цялото време. Така че, го догледах.

 

Не схаванах на кого и как е хрумнало да направи точно този портрет на тази жена, точно по този начин, но съм възхитена. От филма и от нея. Като изключим факта, че цялата филмова история е направена, за да оправдае откаченото й творчество, да я обясни и оневини. Няма значение, много добре им се е получило. Филмът е толкова въздействащ, замислящ и красив… Даян Арбъс явно е била откачена жена, с отклонения и стремеж към оригиналничене, но също така ужасно талантлива и смела. Влюбих се.

 

Ако се вярва на филма, щеше да изперка от яд, че някой я е залюбил, научавайки за нея от телевизията. Ако се вярва на фотографиите й – също.

 

Advertisements

Коментари

2 thoughts on “Козина, или Даян и Телевизията

  1. Az systo gledah Fur naskoro. Ne znam kak si go izbrah ot netflix. Nicole Kidman e izkliuchitelna, a portreta na Diane Arbus neverojaten. Ne mislia che niakoj s eopitva da ja „opravdava“ za kakvoto i da bilo. Prosto tia vizda sveta po razlichen nachin, takyv kakyvto mnogo hora znajat che e, no mu obrystat gryb. Tia e uchila photographia pri izvestni photographi kato Richar Avedon, no ne znam zasto vyv Fur e po-skoro otegchena sypruga.

    Posted by Milena | септември 15, 2008, 19:22
  2. именно, Milena. Fur, филмът, струва ми се, определено се опитва да я „оправдава“ – отегчена съпуга, която всъщност не е родена да бъде такава, следва бунт и накрая – ето ти на! Даян Арбъс, култовата фотографка. Имах предвид, че едва ли отегчението от съпружеския живот я е тласнало към фотографията във вида, в който тя я е създавала. Нито заложеното в нея е било подтискано от обществото (в лицето на родителите и после на нейното собствено, избрано от нея семейство, както изглежда във филма), нещата не стават така. И при реалната Д.А. едва ли са станали така. Вероятно си е била freak от дете и така се е и развила. Ура.

    пс: моля, не пиши на шльокавица, благодаря!

    Posted by marsian | септември 15, 2008, 23:20

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: