//
you're reading...
home-made nonsense

чорапояд

 

Във ФБ битуват наистина всякакви групи. Някои дори са забавни, а смислените са уникална рядкост, което пък е абсолютно без връзка с настоящата тема. Обаче съществуват и групи, които са хем весели, хем написани на български език. Което ме подсеща да ви честитя прекрасния днешен празник и – ще си позволя да цитирам един фейсбук приятел – ‘това се отнася и за шльокавците’.

 

Та именно днес, тъкмо бях приключила с простирането и изхвърлила ядно един самотен чорап, когато минах покрай лаптопа, за да изпуша една цигара в чест на тази поредна загуба и видях ‘Вярвам, че в пералнята живее НЕЩО, което яде по един чорап при всяко пране’. Естествено, че се присъединих. Още повече, че (о, каква приятна изненада) заглавието на групата си е написано на чист български език, не съдържа така популярните иначе удивителни, а главните букви са използвани съвсем уместно. В края на крайщата, когато едно нещо е така страховито и чорапожадно, си струва да го наричаш НЕЩО. Плюс това, една от създателките се казва Пипи Дългото чорапче, как да й откажеш:)

 

Групата, прочее, нараства доста бързо, а изводите от това са, че:

а/ всички перални са дом на НЕЩА, които ядат всякакви чорапи и никой не е застрахован, и

б/ това са много чорапи.

Който извод, незнайно как, ме подтикна към смятане. Може би, защото точно тогава мама ми беше на гости и съм се почувствала в безопасност. Дори и от сметките, с които имаме стара, мрачна вражда.

Та. Площта на земята е към 510 000 000 км2, от които 150 000 000 са суша, от които пък само 50-тина милиона са равни, а другата част е тотално хълмиста – къде наистина хълмиста, къде направо планиска.

Така, че грубо, и за целите на изследването, да умножим площта по 3, да закръглим още малко и стават едни 400 млн. км2 разгъната суха площ, готова за покриване с чорапи. Които чорапи от своя страна, и след старателно опъване и приглаждане, са средно по 0.02 м2 парчето.

Ако предположим, че 3 млрд. домакинства в света имат чорапи, които перат и средно поне по веднъж седмично губят 1 чорап при пране, стават 3 млрд по 52 седмици – 156 млрд. за година. Да кажем, кръгло 150 мрлд. загубени чорапи годишно за човечество, че цифри без нула накрая ме объркват.

Което създава площ от 3 120 000 000 м2, покриваема от загубени чорапи. Или 3120 км2. Тоест, само за някакви си 130 000 години, загубите от чорапи могат да покрият цялата суха земна повърхност!  

Обаче като вземем предвид, че населението се увеличава с 1.14% годишно, не знам, не знам… Аз обаче не мога да го взема, защото геометричните прогресии ме плашат дори повече от научните калкулатори. Ако има смелчаци, ето калкулатор – смятайте го. Мисля, че формулата трябва да е а по q на n-1, ако наистина говорим за геометрична прогресия.

Важното е, че колкото и да държах на чифта с райетата, който прежалих днес, трябва да имаме предвид, че НЕЩО дълбоко в душата си е еколог. И също трябва да се храни. Единственото, което не схващам е защо никога не докосва чорапите с дупки, а подбира така нагло.

 

xxx

Реклами

Дискусия

5 thoughts on “чорапояд

 1. само не разбирам защо изхвърляш самотните чорапи. честно.

  Posted by ии | май 24, 2010, 23:47
 2. честно, изхвърлям ги веднъж годишно. иначе ги събирам на специално място. веднъж годишно го преглеждам, виждам, че освен, че е пълно няма образуван чифт и изхвърлям всичко. а днес просто имах порив. може би няколко пъти годишно имам такива пориви… ::

  Posted by marsian | май 24, 2010, 23:59
 3. хм, давай ги на силв;щ
  аз просто си ги нося различни;;)

  Posted by ии | май 25, 2010, 00:02
 4. ааа (докато загрея…), колко мило да им предложиш тази алтернатива. ето http://atipova.wordpress.com/ 🙂

  Posted by marsian | май 25, 2010, 00:19
 5. О, онова НЕЩО ли? Да знам го, в моята пералня живее цяло семейство. Затова си пера по-важните чорапи на ръка.

  Posted by Stan4eto | юни 13, 2010, 19:12

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Реклами
%d блогъра харесват това: